U godinu dana rada usluge Sunčanog ureda Grada Poreča koristilo više od 250 građana

Jedna godina rada Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo

Jedna godina rada Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo

Jedna godina rada Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo

Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo otvorio je svoja vrata prije točno godinu dana, a u tom razdoblju su uslugu besplatnih savjetodavnih usluga i tehničke podrške oko postavljanja solarnih elektrana koristilo više od 250 građana.

Porastom cijena energenata, nestabilnim i promjenjivim uvjetima na energetskom tržištu i sve očitijim negativnim utjecajima koje klimatske promjene nose sa sobom, građani pokazuju sve veći interes za postavljanjem vlastitih sunčanih elektrana, no kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, mnogi od njih ne znaju od kuda krenuti i imaju pregršt pitanja.

Najčešće postavljena pitanja građana su:
Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne (fotonaponske) elektrane i otkuda krenuti? 
Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastitu solarnu (fotonaponsku) elektranu? 
Kako odrediti potrebnu snagu elektrane i kako procijeniti iznos troška investicije? 
Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih (fotonaponskih) elektrana?
Koji su dokumenti potrebni za prijavu na natječaje koje objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
?

te su sve češća i pitanja vezano uz energetske zajednice građana, kao oblik udruživanja i povezivanja građana u cjelinu koja će proizvoditi električnu energiju, istu dijeliti i kao takva, sudjelovati na energetskom tržištu.

Osim odgovora na pitanja, svim korisnicima usluga Sunčanog ureda na raspolaganju je priručnik ''Postani proizvođač potrošač energije – Proizvedi solarnu energiju na svom krovu!'' koji uz objašnjenja osnovnih pojmova, korisnika, na vrlo jednostavan i sažet način, korak po korak, vodi kroz postupak realizacije vlastite sunčane elektrane.

Također, svim korisnicima usluga, Sunčani ured prosljeđuje informacije o natječajima, novostima, izmjenama zakona, te sve ostale važne informacije.
„Sunčani ured nije mjesto na koje građani dolaze jednom, već kako napreduju u svom postupku izrade i ishođenja potrebne dokumentacije, tako se po nekoliko puta vraćaju po upute o slijedećem koraku.“, rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Ured se nalazi na adresi Pionirska 1, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12:00 do 15:00 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte: suncani.ured@porec.hr.

Uspostava ''Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo'' realizirana je u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294,00 €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 90.574,60 € uz intenzitet sufinanciranja od 90%. 

"Energetska se tranzicija velikim dijelom događa upravo na ''kućnom pragu''. Osnaživanje građana kao aktivnih sudionika na energetskom tržištu mora postati jedan od prioriteta jedinica lokalnih samouprava. Velik interes naših građana pokazuje da su svjesni svoje uloge i odgovornosti po pitanju energetski i klimatski održivog razvoja našega grada i zato, iako je provedba projekta završila s 30. studenim 2023. godine, Sunčani ured nastavit će sa svojim radom sve dok za to bude postojao interes građana, dok će se rad istoga nastaviti financirati bespovratnim sredstvima Europske unije, što kroz već postojeće projekte u provedbi, to kroz nove buduće projektne prijave.", rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić. 

Najnovije vesti