Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo prepoznat i na međunarodnoj razini

Grafting Cities: Cultivating Our Common Future - Energy Cities

Grafting Cities - Energy Cities - Porec Sunny office

Grafting Cities - Energy Cities - Porec Sunny office

Poreč HR

Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo predstavljen je kao primjer dobre prakse, razvoja suradnje i sustava tehničke podrške između jedinica lokalne samouprave i građana, na nedavnoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji međunarodnih udruženja Energy Cities i Climate Alliance, održane u talijanskom gradu Modeni.

Sunčani ured jedna je od aktivnosti u sklopu projekta Balkan solar roofs, koji Grad Poreč-Parenzo provodi u suradnji s međunarodnim udruženjem Energy Cities, te kao takav predstavlja jedinstven primjer mjesta na kojem građani mogu potpuno besplatno dobiti savjetodavnu podršku vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu/solarnu elektranu.

Sam koncept, te aktivnosti koje Grad Poreč-Parenzo provodi u sklopu Sunčanog ureda predstavila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta.

- Činjenica da su aktivnosti koje Grad Poreč-Parenzo provodi na svom području prepoznate na razini Europske unije dodatna je potvrda da je Poreč ''grad po mjeri čovjeka'' koji odlučno kroči putem održivog razvoja i održivih energetsko klimatskih politika, itekako vodeći računa o pravednosti tranzicije i onome što ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama, zaključila je Lalić.

Podsjetimo se, Grad Poreč-Parenzo od travnja 2020. godine punopravni je član međunarodnog udruženja Energetski Gradovi (izv. eng. ''Energy Cities''), osnovanog 1990. godine, čije članstvo broji više od 1.000 Gradova iz 30 zemalja, sa sjedištem u Besanconu u Francuskoj, te uredom u Bruxellesu.

Aktivnosti udruženja usmjerene su na razmjenu informacija i znanja, te predlaganje rješenja inovativnog pristupa energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, te održivom razvoju Gradova, s ciljem olakšanja i ubrzanja procesa energetske tranzicije europskih Gradova s fosilnih na obnovljive izvore energije.

U sklopu četverodnevnog događanja, a u sklopu redovne izborne skupštine, izabrani su članovi Odbora međunarodnog udruženja Energy Cities u narednom mandatu od tri godine.