Kraljevo

Kraljevo
Srbija

Kraljevo

1530 (km2) Površina
63030 Stanovništvo
5 Solarnih elektrana
77 (kWp) Ukupna snaga
€ 6738 Ušteda do sada
16 Krovni ekvivalent

Zašto smo se pridružili Balkan Solar Roofs kampanji?

Grad Kraljevo će kroz ovu inicijativu moći da doprinese energetskoj tranziciji u čiji proces pre svega moraju ući kompanije (industrijske zone koje ovaj grad poseduje) a zatim i pojedinci (domaćinstva). Razvijena infrastruktura ovog grada, kao i geografski položaj i poslovna sredina omogućavaju pravednu energetsku tranziciju. Kroz ovu kampanju, grad Kraljevo će biti prepoznat kao dobar potencijal za ostvarivanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

Koje su naše ambicije u energetskom i klimatskom smislu?

Ambicije koje Grad Kraljevo želi da ostvari u budućnosti su: obezbeđenje uslova za unapređenje energetske efikasnosti u obavljanju energetskih delatnosti i potrošnji energije; stvaranje ekonomskih, ekonomskih i finansijskih uslova za povećanje udela energije iz obnovljivih izvora, kao i za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije; stvaranje institucionalnih, finansijskih i tehničkih pretpostavki za korišćenje novih izvora energije; unapređenje stanja i sistema zaštite životne sredine u svim oblastima energetskih delatnosti; uspostavljanje povoljnijih pravnih, institucionalnih i logističkih uslova za dinamičnije ulaganje u energetiku.

Koja je naša snaga da te ambicije pretvorimo u stvarnost?

Grad Kraljevo ima velike prednosti u pogledu geografskog položaja, razvijene saobraćajne i putne infrastrukture (novoizgrađeni koridor i aerodrom), bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, velikog broja zaštićenih i očuvanih prirodnih i kulturnih dobara. Ovaj grad je drugi po veličini grad u Srbiji sa visokom koncentracijom prirodnih resursa (šume, reke, podzemne vode, planine, rude itd.). Stoga je zaštita životne sredine i korišćenje ovih potencijala u obnovljivim izvorima energije ključno. Grad Kraljevo, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, treću godinu za redom sprovodi sufinansiranje mera energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima. Pored porodičnih kuća, solarni paneli se postavljaju i u javnim ustanovama. Kraljevo planira da nastavi trend podizanja svesti građana o zaštiti životne sredine i obnovljivim izvorima energije.

Zanimljive činjenice


Prosečan broj sunčanih dana
unknown
Proizvedeno energije do sada
77446.16 kWh
CO2 ušteda do sada
43.060 T CO2
Finansijska ušteda do sada
€ 6738
Krovni ekvivalent
Privatni: 4 | Javni: 12
Tehnologija
Fotonaponska: 16 | Termalna: 0
Vidi sve

Galerija


Poster Poster Poster Poster Poster