Užice

Užice
Srbija

Užice

667 (km2) Površina
69997 Stanovništvo
1 Solarnih elektrana
8 (kWp) Ukupna snaga
€ 472 Ušteda do sada
2 Krovni ekvivalent

Zašto smo se pridružili Balkan Solar Roofs kampanji?

Kreiranje i vođenje dobre politike u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti zajedno sa ostalim zemljama Balkana i Evrope.

Koje su naše ambicije u energetskom i klimatskom smislu?

Grad Užice je u svom sedmogodišnjem planu razvoja grada kao prioritetni cilj izdvojio razvoj održive energije. U okviru ovog prioritetnog cilja, Grad Užice planira osnivanje, odnosno otvaranje Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti radi evidentiranja sredstava namenjenih finansiranju projekata, programa i aktivnosti u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti. Nakon uspešnih projekata energetske obnove domaćinstava, ovaj grad želi da doprinese povećanju svesti građana o solarnoj energiji i pruži im podršku prilikom postavljanja solarnih panela kroz međunarodne projekte i podršku međunarodnih fondova.

Koja je naša snaga da te ambicije pretvorimo u stvarnost?

Grad Užice od 2015. godine kontinuirano sprovodi Javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stambenim zgradama koje se finansijski realizuju sredstvima lokalnog budžeta, a od 2021. godine i udruživanjem sredstava republičkog nivo (ministarstva rudarstva i energetike i zaštite životne sredine). Imajući u vidu da ovaj grad predstavlja privredni centar Zlatiborskog okruga u oblasti prerađivačke industrije, veoma je važno očuvati životnu sredinu i podstaći pre svega preduzetnike, a zatim i javne ustanove i građane da koriste obnovljive izvore energije.

Zanimljive činjenice


Prosečan broj sunčanih dana
unknown
Proizvedeno energije do sada
5425.15 kWh
CO2 ušteda do sada
3016.380 kg CO2
Finansijska ušteda do sada
€ 472
Krovni ekvivalent
Privatni: 0 | Javni: 2
Tehnologija
Fotonaponska: 2 | Termalna: 0
Vidi sve

Galerija


Poster Poster Poster