MJESTO DOBRE ENERGIJE - Poreč

Veliki interes gradova i općina za Regionalnu radionicu o solarnoj energiji i porečki projekt fotonaponske elektrane na Domu za starije i nemoćne osobe

MJESTO DOBRE ENERGIJE - Poreč

MJESTO DOBRE ENERGIJE - Poreč

17 djelatnika iz 7 istarskih Gradova i Općina, te njihovih ustanova i trgovačkih društava sudjelovalo je na Regionalnoj radionici o solarnoj energiji ''Mjesto dobre energije - Poreč'' organiziranoj od strane Grada Poreč-Parenzo, Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo.

Radionica je organizirana u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom regionalnom energetskom agencijom (IRENA), te Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), a kao jedna od aktivnosti projekta ''SEET – Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju''.

Osim što je dala uvid u proces energetske tranzicije Istarske županije, kao i odgovore na pitanja o koracima cjelokupnog procesa planiranja, projektiranja i postavljanja fotonaponskih elektrana na objektima javne namjene, radionica je na primjeru Doma za starije i nemoćne osobe Poreč dala konkretan uvid u, iz energije sunca, stvarno proizvedene količine električne energije, te ostvarene uštede kako u utrošku električne energije, tako i u financijskom smislu.

U sklopu radionice predstavljeni su i inovativni modeli financiranja projekata fotonaponskih elektrana uključivanjem građana, te su pobliže predstavljeni modeli kako energetskih zadruga, tako i budućih energetskih zajednica građana, a koje je Europska unija odavno prepoznala, kao vrlo važne nositelje same energetske tranzicije.

Zaključci s Regionalnog okruglog stola naglasili su potrebu strateškog i pravovremenog planiranja i pripreme projekata obnovljivih izvora energije, kao i potrebu za povezivanjem i suradnjom, kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj razini.

Kontinuirana implementacija obnovljivih izvora energije jedan je od prioriteta Grada, pa je tako, osim što je svojim građanima u sklopu Sunčanog ureda Grada Poreča omogućio besplatnu uslugu tehničke podrške u realizaciji vlastite solarne elektrane, izgradnjom fotonaponske elektrane na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, to ukupno deveti objekt javne namjene na čijem je krovu postavljena fotonaponska elektrana.

Grad Poreč-Parenzo u proteklih 10 godina vrlo odlučno korača putem energetski i klimatski održivog razvoja, vrlo često implementirajući i provodeći pionirske projekte, čiji primjer kasnije slijede mnogi ostali kako istarski, tako i hrvatski gradovi i općine. Jako mi je drago što svojim iskustvom možemo drugim gradovima i općinama pomoći da i oni krenu istim ili sličnim putem kako bi zajedno što lakše i brže došli do zajedničkog cilja, a to su zeleni i održivi gradovi i općine, poručio je Loris Peršurić, Gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo.

Porastom cijena energenata i sve očitijim negativnim utjecajima koje klimatske promjene nose sa sobom, potreba za povećanjem količina energije, proizvedene iz obnovljivih izvora, u našim gradovima postaje sve izraženija. Istovremeno osnaživanje svih dionika na lokalnoj i regionalnoj razini, prijeko je potrebno kako bi energetska tranzicija bila uspješna. Solarizacija krovova objekata javne namjene čini vrijednu investiciju u poboljšanje kvalitete života i održivi razvoj gradova/općina i lokalnih zajednica. Osim što generira benefite i, dugoročno, značajne financijske uštede, ono ih čini energetski neovisnijima, a time i otpornijima na društvene i okolišne promjene i krize, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Regionalna radionica o solarnoj energiji: Mjesto dobre energije – Poreč, realizirana je u sklopu projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“. Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.